Розвиток мовлення у дітей від року до 7 років має певні норми та етапи. Ось основні етапи розвитку мовлення для кожної вікової групи:

1-2 роки:
- 1 рік: Дитина починає вимовляти перші слова, розуміє прості інструкції, може показувати на предмети, названі дорослим.
- 1,5 роки: Активний словник складає приблизно 20-50 слів. Використовує окремі слова для вираження бажань і потреб.
- 2 роки: Починає формувати прості фрази з двох слів (наприклад, «мама йде»). Словник досягає 200-300 слів.

2-3 роки:
- 2,5 роки: Формує фрази з трьох слів, починає використовувати займенники (я, ти, ми).
- 3 роки: Може складати прості речення з 3-4 слів. Починає використовувати прості запитання. Словник досягає 500-1000 слів.

3-4 роки:
- Розуміє і виконує складні інструкції. Починає розповідати короткі історії. Використовує складні речення з підрядними зв’язками. Формуються свистячі звуки ( С, З, Ц)

4-5 років:
- Використовує складні граматичні конструкції, такі як часи, множини та відмінки. Розповідає довші історії та казки. Словник значно збагачується, досягає кількох тисяч слів.Формуються шиплячі (Ш Ж Ч Щ)

5-6 років:
- Мова стає більш зрозумілою та структурованою. Може вільно спілкуватися на різні теми, використовує абстрактні поняття. Починає розуміти і використовувати метафори. Формуються звуки Л та Р.

6-7 років:
- Мова стає майже такою ж розвинутою, як у дорослих. Дитина готова до навчання читанню та письму. Може вести зв’язну розповідь, дискутувати та аргументувати свою думку.

Ці норми можуть варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей дитини, оточення та методів виховання. Важливо стежити за розвитком мовлення дитини та, у разі потреби, консультуватися з фахівцем-логопедом.